Wat is Ahrefs?

Ahrefs is een uitgebreide SEO-tool die waardevol is voor marketeers, SEO-professionals en website-eigenaren. Het platform biedt een breed scala aan functionaliteiten die kunnen helpen bij het verbeteren van de online zichtbaarheid en prestaties van websites. Enkele belangrijke aspecten van Ahrefs zijn:

 • Backlink-analyse: Ahrefs biedt gedetailleerde inzichten in backlinks, waaronder hun bronnen, anchor texts en autoriteit, wat essentieel is voor het beoordelen van de externe linkprofielen van websites.
 • Keyword-onderzoek: Met krachtige tools voor keyword-onderzoek kunnen gebruikers de juiste zoekwoorden identificeren om hun SEO-strategie te ondersteunen en hun organische zoekverkeer te vergroten.
 • Rank tracking: Door de mogelijkheid om de posities van webpagina’s in zoekresultaten te volgen, kunnen gebruikers de effectiviteit van hun SEO-inspanningen evalueren en optimaliseren.
 • Contentonderzoek: Ahrefs stelt gebruikers in staat om de prestaties van hun content te analyseren en inzicht te krijgen in hoe ze hun contentstrategie verder kunnen verbeteren.
 • Concurrentieanalyse: Het platform maakt het ook mogelijk om concurrenten te analyseren, hun strategieën te begrijpen en te ontdekken waar kansen liggen voor concurrentievoordeel.
 • Technische SEO-audits: Ahrefs biedt geavanceerde tools voor het uitvoeren van technische SEO-audits, waarmee gebruikers potentiële problemen op hun website kunnen identificeren en oplossen.

Met deze diverse functionaliteiten stelt Ahrefs gebruikers in staat om hun SEO-inspanningen te maximaliseren, hun online zichtbaarheid te vergroten en een concurrentievoordeel te behalen. Door het leveren van uitgebreide data en inzichten, vormt Ahrefs een waardevolle tool voor iedereen die bezig is met zoekmachineoptimalisatie.

De belangrijkste functionaliteiten van Ahrefs

Een van de belangrijkste functionaliteiten van Ahrefs is de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de backlinks van een website. Het biedt uitgebreide gegevens over externe links die naar een specifieke website verwijzen, inclusief het aantal backlinks, domeinrating en URL-rating.

Daarnaast biedt Ahrefs krachtige mogelijkheden voor concurrentieanalyse, waarmee gebruikers de linkprofielen van hun concurrenten kunnen onderzoeken en vergelijken met hun eigen websites. Dit stelt gebruikers in staat om waardevolle inzichten te verkrijgen over strategieën die effectief kunnen zijn voor het verbeteren van hun eigen linkprofielen.

Een andere belangrijke functionaliteit van Ahrefs is de mogelijkheid om zoekwoorden te onderzoeken en te analyseren. Gebruikers kunnen zoekwoorden identificeren met hoge zoekvolumes, de moeilijkheidsgraad van het rangschikken inschatten, en gerelateerde zoekwoorden ontdekken om hun SEO-strategieën te verfijnen. Daarnaast biedt Ahrefs een content explorer waarmee gebruikers populaire content in hun niche kunnen vinden en analyseren.

Verder biedt Ahrefs een Site Audit-functie die helpt bij het identificeren van technische problemen op een website die de SEO-prestaties kunnen beïnvloeden. Het genereert gedetailleerde rapporten over zaken als fouten op de pagina, ontbrekende meta-beschrijvingen en dubbele inhoud, waardoor gebruikers de nodige optimalisaties kunnen doorvoeren.

Afgezien van deze functionaliteiten, biedt Ahrefs ook tools voor rangtracking en inhoudsonderzoek, waardoor gebruikers hun organische zoekprestaties kunnen verbeteren en hun contentstrategieën kunnen optimaliseren. Bovendien biedt Ahrefs uitgebreide trainingsbronnen en begeleiding om gebruikers te helpen bij het optimaal benutten van de platformmogelijkheden.

Hoe Ahrefs te gebruiken voor zoekwoordonderzoek

Voor een effectief zoekwoordonderzoek met Ahrefs zijn er verschillende functionaliteiten die je kunt benutten om de juiste zoekwoorden te vinden en te analyseren. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om Ahrefs optimaal te gebruiken voor zoekwoordonderzoek:

 • Start met het gebruik van de ‘Keywords Explorer’ tool binnen Ahrefs. Hiermee kun je nieuwe zoekwoorden ontdekken en bestaande zoekwoorden analyseren op zoekvolume, concurrentie en andere handige metrics.
 • Gebruik de ‘Organic Keywords’ rapporten om te zien welke zoekwoorden je concurrenten rangschikken. Dit zal inzicht geven in mogelijke kansen en lacunes voor je eigen website.
 • Door de ‘Keyword Difficulty’ tool te gebruiken kun je de concurrentieanalyse van zoekwoorden uitvoeren. Dit helpt bij het bepalen van de haalbaarheid om te rangschikken op specifieke zoektermen.
 • Maak gebruik van de ‘Related Keywords’ sectie om gerelateerde zoekwoorden te vinden die je zoekwoordstrategie kunnen versterken.
 • Gebruik de ‘Content Gap’ tool om te ontdekken welke zoekwoorden je concurrenten ranken, maar jouw eigen website nog niet, om vervolgens nieuwe content te ontwikkelen.
 • De ‘Parent Topic’ feature helpt je bij het identificeren van bredere thema’s en subonderwerpen die relevant zijn voor je gekozen zoekwoord.

Met deze stappen kun je effectief zoekwoordonderzoek uitvoeren en de juiste zoekwoorden identificeren om je SEO-strategie te versterken. Het gebruik van Ahrefs voor zoekwoordonderzoek zal je helpen om beter inzicht te krijgen in de zoekintentie van gebruikers en de concurrentie in de zoekresultaten.

Backlink analyse met Ahrefs

Backlink analyse met Ahrefs is een onmisbaar onderdeel van het onderzoeken en beoordelen van de backlinkprofielen van websites. Met behulp van de veelzijdige tools van Ahrefs kun je verschillende aspecten van backlinks analyseren, zoals:

 • Backlink bronnen: Identificeer de websites die naar een specifieke URL verwijzen om de kwaliteit van de backlinks te beoordelen.
 • Anker tekst analyse: Bekijk de gebruikte ankerteksten om te begrijpen hoe websites naar de jouwe linken.
 • Backlink kwaliteitsbeoordeling: Gebruik metrics zoals Domain Rating en URL Rating om de kwaliteit van de backlinks te evalueren.
 • Groei van backlinks: Volg de ontwikkeling van backlinks in de loop van de tijd om inzicht te krijgen in de effectiviteit van je linkbuildingstrategie.
 • Vergelijking van backlinkcampagnes: Analyseer en vergelijk verschillende backlinkcampagnes om te zien welke het meest succesvol zijn.
 • Verwijderen van schadelijke backlinks: Identificeer en verwijder backlinks die de SEO-prestaties van de website negatief kunnen beïnvloeden.

Daarnaast is het van cruciaal belang om niet alleen uw eigen backlinkprofiel te analyseren, maar ook dat van uw concurrenten. Door de backlinkprofielen van concurrenten te bestuderen en benchmarks vast te stellen, kunt u waardevolle inzichten opdoen voor uw eigen linkbuildingstrategie. Het opbouwen van een sterk backlinkprofiel is een van de belangrijkste aspecten van zoekmachineoptimalisatie, en Ahrefs biedt de nodige tools en inzichten om dit proces effectief te ondersteunen.

Door middel van backlink analyse met Ahrefs krijg je diepgaand inzicht in de kwaliteit en kwantiteit van backlinks, wat essentieel is voor het verbeteren van de online zichtbaarheid en autoriteit van een website.

Concurrentieanalyse met Ahrefs

Een grondige concurrentieanalyse met Ahrefs kan een waardevolle toevoeging zijn aan jouw strategische inzichten over de markt en jouw rivalen. Deze krachtige tool biedt een uitgebreid overzicht van de online prestaties van jouw concurrenten, inclusief waardevolle informatie over hun backlinks, zoekverkeer, en belangrijkste trefwoorden. Met behulp van Ahrefs bij jouw concurrentieanalyse kun je:

 • Betere inzichten krijgen in de strategieën van jouw concurrenten, waaronder hun backlinkprofielen en best presterende content, waarmee je jouw eigen strategie kunt verfijnen.
 • Belangrijke informatie verkrijgen over welke zoektermen en contenttypes het succes van jouw concurrenten bepalen, zodat je deze informatie kunt gebruiken om jouw eigen strategie aan te passen en te verbeteren.
 • De zwakke plekken en onbenutte kansen van jouw concurrenten identificeren en benutten om jouw eigen positie te versterken in de markt.

Door slimme analyse en visualisatie van de gegevens die Ahrefs biedt, kun je een duidelijk beeld krijgen van waar jouw kansen liggen en hoe je jouw positie in de markt verder kunt versterken. Het is een krachtig hulpmiddel om jouw concurrentiepositie te begrijpen en te verbeteren, waarbij de bevindingen van de concurrentieanalyse kunnen dienen als input voor het verbeteren van jouw eigen online strategieën.

Kortom, Ahrefs biedt een schat aan informatie waarmee je jouw concurrentiepositie kunt verbeteren en een voorsprong kunt behalen in de online markt.

Contentonderzoek met Ahrefs

Contentonderzoek met Ahrefs is een cruciaal onderdeel van het optimaliseren van je website voor zoekmachines en het aantrekken van meer verkeer. Met behulp van Ahrefs kun je diepgaand onderzoek uitvoeren naar de inhoud van je website, inclusief zoekwoorden, backlinks en analyses van de concurrentie.

Door het gebruik van Ahrefs’ contentonderzoekstools, kun je onder meer:

 • Ontdekken welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken en hoe ze scoren voor specifieke zoekopdrachten;
 • Analyseren welke content goed presteert in termen van backlinks en sociale shares, zodat je je eigen contentstrategie kunt optimaliseren;
 • Identificeren van zwakke plekken in je bestaande inhoud en het vinden van kansen voor het creëren van nieuwe, waardevolle content;
 • Evalueren van de prestaties van je eigen gepubliceerde content en het identificeren van mogelijke verbeterpunten.

Ahrefs biedt handige inzichten om je SEO-strategie te verbeteren, zoals het identificeren van ‘content gap’. Hiermee kun je zien welke zoekwoorden je concurrenten targeten, maar waar jij nog geen focus op hebt gelegd. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor het creëren van uitbreidende content en het verbeteren van je zoekwoordstrategie.

Met de hulp van Ahrefs’ contentonderzoek kun je jouw website beter afstemmen op de behoeften van je doelgroep en een voorsprong behouden op je concurrenten in de zoekresultaten.

Al met al is contentonderzoek met Ahrefs een krachtig instrument om de prestaties van je website te optimaliseren en je positie in de zoekresultaten te versterken.

Technische SEO audit met Ahrefs

Een technische SEO-audit met Ahrefs is van onschatbare waarde voor het verbeteren van de algehele prestaties van je website in zoekmachines. Met de tools van Ahrefs kun je diverse technische aspecten van je site analyseren en optimaliseren, waardoor je hoger kunt scoren in zoekresultaten.

Tijdens een technische SEO-audit met Ahrefs zijn er verschillende essentiële punten om te evalueren en te verbeteren, waaronder:

 • Crawlbaarheid en indexeerbaarheid van je website. Identificeer en los eventuele crawlproblemen op om ervoor te zorgen dat zoekmachines je site goed kunnen indexeren.
 • Laadsnelheid en prestaties van de website. Gebruik Ahrefs’ Site Audit om verbeterpunten te identificeren en de algehele snelheid van je site te optimaliseren.
 • Structuur van interne links. Zoek naar manieren om de interne linkstructuur te optimaliseren, wat kan helpen met de link equity en crawl-paden.
 • Technische fouten, zoals 404-fouten en serverfouten. Deze problemen kunnen de gebruikerservaring en prestaties van je website beïnvloeden en moeten worden opgelost.
 • HTTPS-implementatie om de veiligheid en betrouwbaarheid van je website te verbeteren.
 • Mobile-friendliness en responsive design. Zorg ervoor dat je website goed presteert op mobiele apparaten, aangezien dit een belangrijke rankingfactor is.

Door een grondige technische SEO-audit met Ahrefs uit te voeren en de nodige verbeteringen door te voeren, leg je een sterke basis voor een gezonde en goed presterende website op technisch gebied. Deze basis is essentieel voor een succesvolle SEO-strategie en kan de algehele zichtbaarheid en rangorde van je website in zoekmachines aanzienlijk verbeteren.

Zorg ervoor dat je regelmatig een technische SEO-audit uitvoert met Ahrefs om de prestaties van je website te monitoren en te verbeteren, en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zoekmachine-optimalisatie.

Rank tracking met Ahrefs

Rank tracking met Ahrefs is een krachtige tool om je positie in de zoekresultaten bij te houden en inzicht te krijgen in de effectiviteit van je SEO-strategie. Door regelmatig je rankingprestaties te monitoren, kun je gerichte optimalisaties doorvoeren en je concurrentie voorblijven. Hieronder volgt een uitgebreid overzicht van de voordelen en functionaliteiten van rank tracking met Ahrefs:

 • Belangrijke zoekwoorden: Ahrefs stelt je in staat om belangrijke zoekwoorden te identificeren en te volgen, zodat je kunt zien hoe je presteert op specifieke termen die relevant zijn voor jouw doelgroep.
 • Competitieve analyse: Vergelijk je rankingprestaties met die van je concurrenten om inzicht te krijgen in kansen en bedreigingen, en om strategieën te ontwikkelen om je positie te versterken.
 • Historische data: Ahrefs biedt gedetailleerde historische data over je rankingprestaties. Zo kun je trends identificeren en de impact van wijzigingen in je SEO-strategie evalueren.
 • Website-gezondheid: Naast rank tracking biedt Ahrefs ook inzicht in de algehele gezondheid van je website, zoals backlinkprofiel en technische issues, die van invloed kunnen zijn op je rankingprestaties.

Met de gebruiksvriendelijke interface van Ahrefs genereer je eenvoudig rapportages over je rankingprestaties en de impact van je SEO-inspanningen. Door continu je rankings te monitoren, kun je je SEO-strategie blijven verbeteren en optimaliseren voor de evoluerende online markt. Het is onmisbaar om regelmatig aandacht te besteden aan je rank tracking, om zo de concurrentie voor te blijven en je online zichtbaarheid te vergroten.

Outreach en linkbuilding met Ahrefs

Om een succesvolle linkbuilding-strategie te waarborgen, is het van essentieel belang om te beginnen met een goed doordacht outreach-proces. Ahrefs biedt de mogelijkheid om een uitgebreide lijst van potentiële websites samen te stellen waarmee je contact kunt opnemen. Hierbij kun je denken aan websites die verwijzen naar vergelijkbare inhoud, invloedrijke personen binnen jouw branche of websites die openstaan voor gastblogs.

Een effectieve outreach-strategie omvat:

 • Personalisatie: Zorg ervoor dat jouw outreach-e-mails gepersonaliseerd en relevant zijn voor de ontvanger, waardoor de kans op een positieve reactie vergroot wordt.
 • Waardeaanbod: Benadruk de waarde die jij te bieden hebt, zoals unieke content of expertise die interessant is voor de doelwebsite.
 • Opvolging: Wees proactief in het volgen van je outreach-e-mails en volg ze op met een vriendelijke herinnering als je geen reactie hebt ontvangen.

Daarnaast is Ahrefs een krachtige tool voor het monitoren van je linkbuilding-activiteiten. Je kunt bijhouden welke websites naar jou linken, de autoriteit van die websites in kaart brengen en de impact van je linkbuilding-inspanningen analyseren.

Door gebruik te maken van Ahrefs voor outreach en linkbuilding kun je jouw online aanwezigheid versterken en je positie in zoekresultaten verbeteren. Wil je weten hoe je de resultaten van je inspanningen kunt meten? Lees verder in ons volgende artikel over rapportage en analyse met Ahrefs.

Rapportage en analyse met Ahrefs

Met Ahrefs kun je naast outreach en linkbuilding ook gebruik maken van de krachtige functies voor rapportage en analyse. Dit stelt je in staat om gedetailleerde rapporten te genereren en diepgaande analyses uit te voeren, waardoor je inzicht krijgt in de prestaties van je website en die van je concurrenten. Enkele belangrijke aspecten van rapportage en analyse met Ahrefs zijn onder andere:

 • Backlink-analyse: Ahrefs biedt uitgebreide gegevens over de backlinks die naar jouw website verwijzen, waardoor je inzicht krijgt in de kwaliteit en kwantiteit van deze links.
 • Zoekwoordonderzoek: Met Ahrefs kun je zoekwoorden analyseren, de zoekvolumes controleren en de concurrentie op deze zoekwoorden evalueren.
 • Content-audit: Door het analyseren van de contentprestaties, kun je bepalen welke content goed presteert en welke verbeterd moet worden.
 • Rankings bijhouden: Ahrefs stelt je in staat om de ranglijsten van zoekwoorden bij te houden en de veranderingen in de tijd te analyseren.

Het gebruik van Ahrefs voor rapportage en analyse stelt je in staat om data-gedreven beslissingen te nemen en je digitale marketingstrategie te verbeteren. Door regelmatig rapporten te genereren en analyses uit te voeren, kun je de prestaties van je website optimaliseren en je positie in de zoekmachineresultaten versterken. Ahrefs is daarmee een essentieel instrument voor elke serieuze digitale marketeer. Door de diverse functionaliteiten die Ahrefs biedt voor rapportage en analyse, kun je optimaal gebruik maken van deze tool voor het verbeteren van je online aanwezigheid en prestaties.

Chat openen
Hallo!
Wil je meer informatie?