Wat is link building?

Linkbuilding, ook bekend als het verkrijgen van backlinks, is een cruciaal onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het verwijst naar het proces van het verkrijgen van links van andere websites naar jouw eigen website. Dit proces heeft tot doel de autoriteit en het vertrouwen van je site te vergroten in de ogen van zoekmachines zoals Google. Een sterke linkbuildingstrategie kan bijdragen aan een betere positie in zoekresultaten en meer organisch verkeer naar je website.

Er zijn verschillende manieren om linkbuilding uit te voeren, waaronder:

 • Het verkrijgen van natuurlijke links door het publiceren van hoogwaardige content die van nature door anderen wordt gedeeld en gelinkt.
 • Het actief benaderen van andere websites en blogs voor het plaatsen van gastartikelen of het delen van relevante content met een link naar jouw site.
 • Het deelnemen aan online forums en communities waar je jouw expertise kunt tonen en links kunt delen naar gerelateerde content op jouw site.

Linkbuilding is belangrijk voor SEO omdat zoekmachines zoals Google de hoeveelheid en kwaliteit van de inbound links naar een website beschouwen als een belangrijke factor bij het bepalen van de rangschikking in de zoekresultaten. Een solide linkprofiel kan leiden tot hogere posities in de zoekresultaten, meer organisch verkeer en uiteindelijk een grotere online zichtbaarheid en autoriteit.

Waarom is link building belangrijk voor SEO?

Naast de eerder genoemde redenen zijn er nog andere belangrijke aspecten waarom link building cruciaal is voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Hieronder worden enkele van deze redenen uitgebreider toegelicht:

 • Boost in websiteverkeer: Kwalitatieve backlinks kunnen leiden tot een toename van het verkeer naar jouw website. Dit komt doordat het verkrijgen van backlinks de kans vergroot dat jouw website wordt weergegeven in zoekresultaten, wat resulteert in meer organisch verkeer.
 • Versterking van merkidentiteit: Door link building kan jouw merk zichtbaarder worden op verschillende platforms en websites. Dit kan resulteren in een grotere naamsbekendheid en een versterkte merkidentiteit.
 • Verhoogde geloofwaardigheid: Wanneer gerenommeerde websites naar jouw content linken, draagt dit bij aan jouw geloofwaardigheid en reputatie binnen de branche. Dit kan het vertrouwen van zowel zoekmachines als gebruikers versterken.
 • Verlaging van de bounce rate: Door waardevolle backlinks te verkrijgen, kunnen bezoekers langer op jouw website blijven, wat de bounce rate kan verlagen en de algehele gebruikerservaring kan verbeteren.
 • Versterking van lokale SEO: Lokale backlinks van relevante en lokale bronnen kunnen de lokale vindbaarheid van jouw website verbeteren, vooral voor bedrijven met een lokale focus.

De bovenstaande aspecten benadrukken het belang van link building voor het optimaliseren van de online aanwezigheid, autoriteit en prestaties van een website. Het is een voortdurende strategie binnen de SEO-wereld die aanzienlijke voordelen kan opleveren voor zowel de vindbaarheid als de reputatie van een website.

Soorten link building strategieën

Link building is een cruciaal onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en omvat verschillende strategieën om kwalitatieve links naar je website te verkrijgen. Soorten link building strategieën zijn onder andere:

 • Gastbloggen: Door gastartikelen te schrijven voor andere websites, kun je in ruil daarvoor een backlink naar jouw site verkrijgen.
 • Linkbuilding via gebroken links: Door kapotte links op andere websites op te sporen en vervolgens voor te stellen om jouw content als vervanging aan te bieden, kun je waardevolle backlinks verkrijgen.
 • Infographics: Het creëren en delen van aantrekkelijke infographics die andere websites willen delen, met een link naar jouw site.
 • Linkbait content: Door hoogwaardige en boeiende content te maken, kun je andere websites van nature naar jouw site laten linken.
 • Sociale media promotie: Door jouw content actief te delen op sociale mediaplatforms, kun je meer exposure genereren en potentiële backlinks verkrijgen.

Elk van deze strategieën vereist zorgvuldige planning en uitvoering om waardevolle en relevante links naar jouw site te verkrijgen. Door een mix van deze verschillende strategieën te gebruiken, kun je een diverse en gezonde backlinkprofiel opbouwen dat bijdraagt aan de autoriteit en zichtbaarheid van je website in zoekmachines.

Naast de genoemde strategieën zijn er nog vele andere mogelijkheden om kwalitatieve links te verkrijgen, zoals linkruil, het reageren op forums en blogs, en linkbuilding via nieuwsartikelen.

Hoe bouw je kwalitatieve links?

Link building is een belangrijke strategie voor zoekmachineoptimalisatie, omdat het de autoriteit en zichtbaarheid van een website kan verbeteren. Het verkrijgen van kwalitatieve links is cruciaal voor een succesvolle link building campagne. Er zijn diverse methoden en strategieën die kunnen worden toegepast om kwalitatieve links te bouwen:

 • Contentcreatie: Het produceren van hoogwaardige, relevante content kan natuurlijke links genereren van andere websites, die de waarde van de content erkennen.
 • PR en gastblogs: Door het benaderen van relevante websites en blogs voor het publiceren van persberichten en gastblogs kun je waardevolle links verkrijgen.
 • Linkuitwisseling: Het ruilen van links met andere relevante websites is een klassieke methode om het linkprofiel op te bouwen.
 • Sociale media: Door het delen van content op sociale mediaplatforms kun je natuurlijke linkbuilding stimuleren doordat mensen je content delen en naar je linken.

Het is van essentieel belang om te streven naar kwaliteit boven kwantiteit en te focussen op relevante en betrouwbare bronnen voor het verkrijgen van links. Daarnaast is het optimaliseren van de ankerteksten van de links en het nastreven van een natuurlijk linkprofiel cruciaal. Het consistent nastreven van kwalitatieve links kan aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van de autoriteit en zichtbaarheid van een website.

Naast de genoemde strategieën zijn er nog meer diepgaande technieken en benaderingen beschikbaar om het linkprofiel van een website te versterken, zoals het identificeren van broken links en het benaderen van webmasters voor linkreparatie. Het proces van link building vereist geduld, consistentie en voortdurende monitoring om effectief te zijn.

Link building tools en middelen

Link building is een essentieel onderdeel van SEO, en er zijn verschillende tools en middelen die je kunnen helpen om dit proces te stroomlijnen. Enkele van deze handige tools zijn:

 • Backlink-analysetools, zoals Ahrefs, Moz Pro en SEMrush, die je inzicht kunnen geven in de backlinks van concurrenten en nieuwe kansen voor backlinks kunnen onthullen.
 • Outreach-tools, zoals BuzzStream en Pitchbox, waarmee je nieuwe linkmogelijkheden kunt ontdekken en direct contact kunt leggen met relevante webmasters.
 • Contentcreatie- en optimalisatiemiddelen, zoals Grammarly en Surfer SEO, die je kunnen helpen bij het produceren van hoogwaardige content die aantrekkelijk is voor andere websites om naar te linken.

Naast deze tools zijn er ook diverse nuttige bronnen en middelen beschikbaar, zoals:

 • Link building handleidingen en tutorials van gerenommeerde bronnen, zoals Google’s richtlijnen voor link schemes en de informatieve Whiteboard Friday video’s van Moz.
 • Online communities en forums, zoals Reddit en WebmasterWorld, waar professionals kennis en ervaring kunnen delen over link building.
 • Webinars en workshops georganiseerd door experts in de industrie, die dieper ingaan op geavanceerde link building strategieën en tactieken.

Door gebruik te maken van deze diversiteit aan tools en bronnen, en door actief deel te nemen aan relevante communities en evenementen, kun je je link building activiteiten optimaliseren en effectiever maken. Dit zal uiteindelijk leiden tot betere resultaten voor de SEO van je website, waardoor je positie in de zoekresultaten zal verbeteren en het organische verkeer zal toenemen.

Link building best practices

Linkbuilding is een cruciaal onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Het is van groot belang om best practices te volgen om effectieve resultaten te behalen. Hier zijn enkele aanvullende tips en richtlijnen om de linkbuildingstrategie te verbeteren:

 • Zorg ervoor dat je een diverse en hoogwaardige contentbibliotheek opbouwt op je eigen website om waardevolle links aan te trekken. Denk hierbij aan blogposts, infographics, video’s, en whitepapers.
 • Ontwikkel sterke relaties met invloedrijke websites en bloggers binnen jouw branche. Dit kan via gastbloggen, het delen van elkaars content, en het bijwonen van netwerkevenementen.
 • Naast anchor text variatie is het ook van belang om te variëren in het soort backlinks dat je verkrijgt, zoals dofollow, nofollow, en branded links. Dit draagt bij aan een natuurlijk linkprofiel.
 • Voer een continue monitoring uit van de kwaliteit van de backlinks. Gebruik tools zoals Ahrefs en Moz om de autoriteit van verwijzende domeinen te beoordelen.
 • Maak gebruik van sociale media om de verspreiding van content te bevorderen. Hierbij kun je denken aan het actief delen van nieuwe content, het organiseren van winacties, en het aangaan van gesprekken met je publiek.

Door deze best practices te volgen, kun je een sterk en natuurlijk linkprofiel opbouwen. Dit draagt bij aan de autoriteit van jouw website en kan leiden tot een hogere positie in zoekresultaten.

Link building en content marketing

Link building en content marketing zijn twee essentiële elementen van een effectieve SEO-strategie. Ze vullen elkaar perfect aan en spelen een cruciale rol bij het versterken van de online aanwezigheid van een website. Door deze twee aspecten te combineren, kun je de zichtbaarheid vergroten, je autoriteit opbouwen en meer organisch verkeer genereren. Hier zijn enkele manieren waarop link building en content marketing elkaar ondersteunen:

 • Content marketing draait om het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content om een specifieke doelgroep aan te trekken. Dit kan onder meer blogs, infographics, video’s, en whitepapers omvatten.
 • Link building is het proces van het verkrijgen van hyperlinks van andere websites naar die van jou. Dit kan worden bereikt door middel van gastbloggen, het delen van waardevolle content, het opbouwen van relaties met relevante websites en het inschakelen van influencers.

Een effectieve content marketing strategie draagt bij aan het succes van link building door het creëren van kwalitatieve content die natuurlijke backlinks aantrekt. Tegelijkertijd helpt doordachte linkbuilding strategieën om deze content aan een breder publiek te presenteren en de autoriteit van de website te versterken. Door middel van waardevolle en relevantie content wordt de kans vergroot dat andere websites linken naar jouw site, wat de SEO-ranking en online zichtbaarheid ten goede komt.

Link building en outreach

Bij link building en outreach gaat het om het proactief benaderen van andere websites om backlinks te verkrijgen. Dit is een essentieel onderdeel van een effectieve SEO-strategie. Outreach kan op verschillende manieren worden aangepakt, zoals:

 • Het identificeren van relevante websites in de branche en deze persoonlijk te benaderen met een verzoek om een backlink naar jouw website.
 • Samenwerken met influencers of bloggers in jouw vakgebied om hun volgers te bereiken en zo meer traffic naar jouw website te genereren.
 • Het schrijven van gastblogs voor andere websites, waarbij je in ruil daarvoor een backlink naar jouw eigen website krijgt.

Outreach vereist een proactieve benadering en het opbouwen van goede relaties met andere partijen in jouw sector. Door waardevolle en relevante content te delen en op een authentieke manier contact te leggen, vergroot je de kans op het verkrijgen van kwalitatieve backlinks. Daarnaast kan het ook bijdragen aan een positieve reputatie en meer zichtbaarheid in jouw branche.

Naast het vergroten van backlinks kan outreach ook bijdragen aan een verbeterde online zichtbaarheid en een groter bereik binnen jouw doelgroep. Door actief deel te nemen aan relevante online conversaties en een waardevolle bijdrage te leveren aan de community, kun je de autoriteit en geloofwaardigheid van jouw merk versterken. Dit kan op zijn beurt leiden tot meer verkeer naar jouw website en uiteindelijk een hogere ranking in zoekmachines.

Link building en social media

Link building en social media zijn nauw met elkaar verbonden als het gaat om het versterken van de online aanwezigheid en het behalen van betere zoekmachineposities. Door een sterke aanwezigheid op social media kunnen waardevolle links worden verkregen, wat de algehele link building strategie ten goede komt.

Enkele belangrijke punten om te overwegen zijn:

 • Deel waardevolle content op social media kanalen om de kans te vergroten dat andere gebruikers ernaar linken.
 • Maak gebruik van sociale platforms om relaties met influencers en andere bronnen op te bouwen en zo kansen te creëren voor link building.
 • Gebruik sociale media monitoring tools om te identificeren wie naar uw content linkt en om de effectiviteit van uw link building inspanningen te meten.
 • Verhoog de zichtbaarheid van uw content door het promoten via social media kanalen, waardoor de kans op natuurlijke link building wordt vergroot.
 • Gebruik social media om de betrokkenheid en interactie met uw doelgroep te vergroten, wat kan leiden tot meer gedeelde content en potentieel meer backlinks.
 • Maak regelmatig gebruik van hashtags en relevante trefwoorden in uw social media berichten om de vindbaarheid en de kans op link building te verbeteren.

Door link building en social media strategisch te combineren, kunt u de kans op waardevolle, organische backlinks vergroten en tegelijkertijd de zichtbaarheid van uw content verbeteren.

Link building en het monitoren van resultaten

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie, maar het is net zo belangrijk om de resultaten van je inspanningen te monitoren en te meten. Het monitoren van linkbuilding resultaten geeft inzicht in de effectiviteit van je strategie, stelt je in staat om aanpassingen door te voeren en draagt bij aan verdere groei van je website. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van het monitoren van linkbuilding resultaten:

 • Zoekmachineposities: Het regelmatig controleren van de posities van je doelzoekwoorden in de zoekresultaten biedt inzicht in de impact van je linkbuildinginspanningen. Verbeteringen in zoekmachineposities tonen aan dat je strategie vruchten afwerpt.
 • Backlinkprofiel: Het monitoren van je backlinks is cruciaal. Analyseer de kwaliteit en relevantie van je backlinks, let op nieuwe backlinks en identificeer eventuele verbroken of spammy links. Een gezond backlinkprofiel is essentieel voor een sterke online aanwezigheid.
 • Verkeersbronnen: Analyseer de bronnen van verkeer naar je website en beoordeel hoeveel verkeer afkomstig is van de links waar je aan hebt gewerkt. Door dit te monitoren kun je de impact van je linkbuildinginspanningen meten.

Het consistent monitoren van linkbuilding resultaten stelt je in staat om de effectiviteit van je inspanningen te verbeteren en waar nodig aanpassingen door te voeren. Dit stelt je in staat om gericht te blijven werken aan het opbouwen van een sterk en waardevol linkprofiel dat bijdraagt aan de groei van je website. Zo blijf je concurrentie voor en vergroot je de zichtbaarheid en autoriteit van je website.

Chat openen
Hallo!
Wil je meer informatie?