Wat is Ahrefs?

Ahrefs is een krachtig platform voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) dat webmasters en marketeers helpt om diepgaand inzicht te krijgen in de prestaties van hun website en die van hun concurrenten. Met Ahrefs kunnen diverse aspecten van SEO worden beheerd en geanalyseerd, waardoor het een onmisbaar instrument is voor elke serieuze online marketeer.

Enkele belangrijke kenmerken van Ahrefs zijn onder andere:

 • Een uitgebreide database van backlinks waarmee je inzicht krijgt in de kwaliteit van de links die naar je website verwijzen.
 • Zoekwoordonderzoekstool die je helpt om de meest relevante zoekwoorden voor je website te identificeren en te analyseren.
 • Position Tracking stelt je in staat om de organische zoekresultaten van je website te volgen en te analyseren.
 • Site Audit-functie waarmee je de technische aspecten van je website kunt optimaliseren voor betere prestaties in zoekmachines.
 • Content Explorer die je helpt om populaire content in jouw niche te identificeren en te analyseren.

Met al deze functies is Ahrefs een waardevol instrument voor het verbeteren van de SEO-prestaties van je website en het verkrijgen van een concurrentievoordeel in de online wereld. Het platform biedt een uitgebreid scala aan tools en mogelijkheden waarmee je de impact van jouw website op zoekmachines en het web als geheel kunt optimaliseren.

Ahrefs is een alles-in-één oplossing waarmee je verschillende aspecten van jouw online aanwezigheid kunt beheren en verbeteren, en tegelijkertijd de strategieën van je concurrenten kunt analyseren. Kortom, Ahrefs is onmisbaar voor wie serieus werk wil maken van zijn online marketing!

De belangrijkste functies van Ahrefs

Ahrefs biedt verschillende belangrijke functies die het tot een waardevol hulpmiddel maken voor online marketeers en SEO-professionals. Enkele van de belangrijkste functies zijn:

 • Backlink-analyse: Ahrefs biedt uitgebreide inzichten in backlinks, waardoor gebruikers kunnen zien welke websites naar hun eigen site linken en die van concurrenten. Dit helpt bij het ontwikkelen van effectieve linkbuildingstrategieën.
 • Keyword-onderzoek: Met Ahrefs kunnen gebruikers zoekwoorden ontdekken met hoog zoekvolume en lage concurrentie, waardoor ze hun SEO-inspanningen kunnen richten op de meest effectieve zoektermen.
 • Content-analyse: Ahrefs helpt bij het analyseren van de prestaties van content op basis van verschillende SEO-metrics, zoals organisch verkeer, backlinks en sociale shares. Dit stelt gebruikers in staat om hun contentstrategieën te verbeteren en te optimaliseren.
 • Rangvolgordebewaking: Ahrefs biedt tools waarmee gebruikers de zoekpositie van hun website en die van concurrenten kunnen volgen, waardoor ze inzicht krijgen in hun SEO-prestaties en de prestaties van anderen in de branche.
 • Concurrentieanalyse: Met Ahrefs kunnen gebruikers een diepgaande analyse uitvoeren van de SEO-prestaties van hun concurrenten, wat hen helpt te begrijpen waar kansen liggen en hoe ze zich kunnen onderscheiden.
 • Content Explorer: Deze functie stelt gebruikers in staat om trending topics en populaire content in hun niche te ontdekken, waardoor ze relevante en boeiende content kunnen creëren om hun doelgroep aan te trekken.
 • Sleutelwoordbeweging: Ahrefs biedt inzicht in de beweging van zoekwoorden in de zoekresultaten, wat gebruikers helpt te begrijpen welke zoektermen stijgen of dalen in ranking en hen in staat stelt hun SEO-strategie dienovereenkomstig aan te passen.
 • Site Audit: Hiermee kunnen gebruikers problemen met de technische gezondheid van hun website identificeren en oplossen, wat bijdraagt aan een betere indexering en ranking in zoekmachines.

Deze functies maken Ahrefs een onmisbaar instrument voor iedereen die serieus bezig is met search engine optimization en online marketing.

Hoe kun je Ahrefs gebruiken voor zoekwoordonderzoek?

Voor zoekwoordonderzoek biedt Ahrefs verschillende tools en functionaliteiten waarmee je grondig onderzoek kunt doen naar relevante zoekwoorden en gerelateerde zoektermen. Enkele manieren waarop je Ahrefs kunt gebruiken voor zoekwoordonderzoek zijn:

 • Keyword Explorer: Deze tool stelt je in staat om zoekwoorden te onderzoeken op basis van volume, moeilijkheidsgraad en klikken per zoekwoord. Bovendien biedt het suggesties voor gerelateerde zoekwoorden en geeft het inzicht in het algehele zoeklandschap, waardoor je kunt ontdekken welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw contentstrategie.
 • Content Explorer: Met de Content Explorer kun je populaire content binnen een specifieke niche onderzoeken en analyseren op welke zoekwoorden deze content gerangschikt is. Dit helpt bij het identificeren van relevante zoekwoorden voor je eigen contentstrategie, aangezien je inzicht krijgt in welke zoekwoorden momenteel goed presteren binnen jouw doelmarkt.
 • Concurrent Analysis: Ahrefs maakt het mogelijk om de zoekwoorden te onderzoeken waarop je concurrenten goed presteren. Door deze inzichten te analyseren, kun je waardevolle kansen ontdekken en je eigen zoekwoordstrategie verfijnen om concurrentievoordeel te behalen.

Aanvullend biedt Ahrefs een Content Gap-tool waarmee je kunt zien welke zoekwoorden je concurrenten targeten, maar jij nog niet. Door dit soort hiaten in de markt te identificeren, kun je onderbenutte zoekwoordkansen ontdekken en je content optimaliseren om in te spelen op de behoeften van jouw doelgroep.

Kortom, door effectief gebruik te maken van de diverse tools van Ahrefs voor zoekwoordonderzoek, kun je een grondige en strategische benadering hanteren om relevante zoekwoorden te identificeren en jouw contentstrategie te versterken.

Backlink analyse met Ahrefs

Backlink analyse met Ahrefs is een cruciale stap in het verbeteren van je positie in zoekmachines. Met Ahrefs kun je gedetailleerde inzichten verwerven in de backlinks die naar jouw website verwijzen, evenals die van je directe concurrenten. Hier volgen enkele belangrijke aspecten van backlink analyse met Ahrefs:

 • Ontdek nieuwe backlink mogelijkheden door te analyseren welke websites naar je concurrenten linken.
 • Identificeer kwalitatieve backlinks die een positieve invloed kunnen hebben op de rankings van je website.
 • Monitor en beheer de groei van je eigen backlink profiel om je zoekmachineoptimalisatie strategie te verbeteren.

Ahrefs biedt een breed scala aan tools om backlink analyses uit te voeren. Zo kun je de autoriteit van backlinks meten, de ankerteksten analyseren en inzicht krijgen in de groeitrends van backlinks in de tijd. Door gebruik te maken van deze inzichten, kun je strategische beslissingen nemen om je backlink profiel te versterken en zo je positie in de zoekresultaten te verbeteren. Het is van essentieel belang om regelmatig je backlink profiel te analyseren en te optimaliseren om de concurrentie voor te blijven en een sterke positie in zoekmachines te behouden. Door continue monitoring en aanpassingen te maken op basis van je analyse, kun je een duurzame groei van je backlink profiel realiseren en zo je online zichtbaarheid vergroten. Kortom, Ahrefs biedt de benodigde tools en inzichten om een effectieve backlink strategie te implementeren en je digitale aanwezigheid te versterken.

Concurrentieanalyse met Ahrefs

Concurrentieanalyse met Ahrefs biedt waardevolle inzichten voor het optimaliseren van jouw online aanwezigheid. Met behulp van Ahrefs kun je een grondige analyse uitvoeren van je concurrenten. Hier zijn enkele aspecten van concurrentieanalyse met Ahrefs die waardevolle inzichten kunnen opleveren:

 • Zoekwoordanalyse: door de zoekwoorden te identificeren waar jouw concurrenten hoog op scoren, kun je kansen ontdekken om je eigen content te verbeteren en te optimaliseren voor deze zoektermen.
 • Backlinkprofiel: door het bekijken van het backlinkprofiel van je concurrenten, kun je inzicht krijgen in hun linkbuildingstrategieën, en mogelijke kansen ontdekken voor het verkrijgen van nieuwe backlinks voor jouw eigen website.
 • Organische zoekresultaten: Ahrefs stelt je in staat om de organische zoekresultaten van je concurrenten te analyseren, wat je kan helpen bij het identificeren van kansen en het plannen van je eigen SEO-strategie.

Daarnaast biedt Ahrefs de mogelijkheid om de contentstrategie van je concurrenten te analyseren. Door te begrijpen welke content goed presteert bij jouw concurrenten, kun je inspiratie opdoen voor je eigen contentcreatie en de kans vergroten om beter te presteren in zoekmachines.

Door de inzichten die je krijgt met Ahrefs voor concurrentieanalyse, kun je jouw digitale marketingstrategie verfijnen en beter inspelen op de behoeften van jouw doelgroep. Het stelt je in staat om slimmer te concurreren en je positie in de markt te versterken.

Hoe Ahrefs te gebruiken voor contentonderzoek?

Om Ahrefs te gebruiken voor contentonderzoek, zijn er verschillende strategieën en tools die u kunt benutten om uw contentstrategie te verbeteren en uw concurrenten een stap voor te blijven. Hier volgen enkele stappen die u kunt volgen om Ahrefs effectief te gebruiken voor contentonderzoek:

 1. Keyword Explorer tool: Gebruik deze tool om topisch relevante zoekwoorden en onderwerpen te identificeren. Dit helpt bij het vinden van populaire onderwerpen waar u content over kunt maken.
 2. Content Gap tool: Analyseer de contentstrategieën van uw concurrenten en ontdek welke zoekwoorden zij gebruiken waar u nog niet op scoort. Identificeer kansen voor nieuwe content om uw concurrentiepositie te versterken.
 3. Content Explorer tool: Maak gebruik van deze tool om populaire en trending content in uw niche te ontdekken. Dit kan u helpen om ideeën op te doen voor uw eigen content en om te zien wat goed presteert in uw branche.
 4. Site Explorer tool: Analyseer de backlinkprofielen van uw concurrenten om te begrijpen welke content het beste presteert in termen van het aantrekken van backlinks. Dit kan u helpen om uw eigen contentstrategie te verbeteren en meer waardevolle backlinks aan te trekken.

Door deze strategieën en tools te gebruiken, kunt u Ahrefs effectief inzetten voor contentonderzoek en uw SEO-strategie verbeteren. Door een diepgaande analyse uit te voeren en te profiteren van de inzichten die Ahrefs biedt, kunt u uw contentstrategie verfijnen en betere resultaten behalen in zoekmachineoptimalisatie.

Rank tracking in Ahrefs

Het bijhouden van je ranking in zoekmachines is essentieel om de prestaties van je website te monitoren en inzicht te krijgen in de effectiviteit van je SEO-strategieën. Ahrefs biedt een uitgebreide rank tracking functie waarmee je dit kunt doen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te weten over rank tracking in Ahrefs:

 • Met Ahrefs kun je de posities van specifieke zoekwoorden voor je website bijhouden in verschillende zoekmachines, zoals Google, Bing en Yahoo.
 • Je hebt de mogelijkheid om specifieke zoekwoorden te selecteren om te volgen, waardoor je inzicht krijgt in hun rangschikkingsveranderingen in de loop van de tijd.
 • Ahrefs voorziet in gedetailleerde grafieken en rapporten die de verschuivingen in zoekwoordposities visueel maken, waardoor je trends kunt identificeren en analyseren.
 • Daarnaast biedt Ahrefs de mogelijkheid om e-mailmeldingen in te stellen voor belangrijke rankingveranderingen, zodat je proactief kunt reageren.
 • Door regelmatig rank tracking uit te voeren in Ahrefs, kun je niet alleen de prestaties van je website evalueren, maar ook mogelijke kansen voor verbetering identificeren. Dit stelt je in staat om je SEO-strategieën aan te passen en zo effectief mogelijk te maken.

Het monitoren van ranking in Ahrefs stelt je in staat om inzichten te genereren waarmee je de concurrentie voor kunt blijven en de zichtbaarheid van je website in zoekmachines kunt vergroten. Dit is cruciaal voor het succes van je digitale marketingstrategieën.

Hoe Ahrefs te gebruiken voor technische SEO-audits?

Als je Ahrefs wilt gebruiken voor technische SEO-audits, zijn er verschillende functies en tools die je kunt toepassen om de technische gezondheid van je website te controleren en te verbeteren.

Om een grondige technische SEO-audit uit te voeren, kun je de volgende stappen volgen:

 • Gebruik de Site Audit-tool om technische problemen op je website te identificeren, zoals ontbrekende meta tags, gebroken interne links, dubbele content, HTTPS-problemen en andere crawlbaarheids- en indexatieproblemen.
 • Analyseer de laadsnelheid van je website met behulp van de Site Audit-tool of de Page Speed Report om eventuele prestatieproblemen te identificeren die de gebruikerservaring en rankings kunnen beïnvloeden.
 • Controleer de mobiele bruikbaarheid van je website met de Mobile Site Audit-functie om ervoor te zorgen dat je site goed presteert op mobiele apparaten, wat essentieel is voor SEO.
 • Maak gebruik van de Content Explorer om de prestaties van je content te analyseren en te ontdekken welke pagina’s mogelijk technische optimalisatie nodig hebben, zoals het verbeteren van interne linking of het oplossen van technische problemen die de indexatie belemmeren.
 • Gebruik de Backlink Analysis-tool om te controleren op slechte backlinks die een negatieve invloed kunnen hebben op je technische SEO, en om eventuele spammy links te verwijderen.

Daarnaast biedt Ahrefs ook functionaliteiten zoals Log File Analyzer, Keyword Explorer, en Rank Tracker die je kunnen helpen bij het verbeteren van je technische SEO. Door regelmatig de technische gezondheid van je website te controleren met behulp van Ahrefs, kun je potentiële problemen snel identificeren en oplossen, waardoor je website beter presteert in de zoekresultaten.

Linkbuilding strategieën met Ahrefs

Linkbuilding is een cruciaal aspect van elke SEO-strategie, en Ahrefs biedt diverse mogelijkheden om effectieve strategieën te ontwikkelen. Hieronder volgen enkele geavanceerde linkbuilding strategieën die je kunt toepassen met behulp van Ahrefs:

1. Concurrentieanalyse uitvoeren: Gebruik de ‘Link Intersect’ tool om pagina’s te ontdekken die naar je concurrenten linken, maar niet naar jou. Identificeer vervolgens de kansen voor het verkrijgen van nieuwe backlinks door contact op te nemen met deze websites.

2. Identificeer populaire pagina’s op jouw site: Maak gebruik van de ‘Best by links’ functie om succesvolle pagina’s op jouw website te identificeren die je verder kunt promoten om meer backlinks aan te trekken. Focus op het versterken van de linkprofielen van deze pagina’s.

3. Creëer waardevolle content: Gebruik de ‘Content Gap’ functie om onderwerpen te identificeren waar je concurrenten over schrijven, maar jij nog niet. Maak vervolgens waardevolle content over deze onderwerpen en benader de websites die naar vergelijkbare content linken.

Naast deze strategieën kun je gebruikmaken van Ahrefs om disavowed backlinks te controleren, geschikte anchor teksten te bepalen en broken backlinks te identificeren en te herstellen. Door het instrument op deze manieren te benutten, kun je een solide linkbuildingstrategie opbouwen en de autoriteit van jouw website versterken. Uiteindelijk zal dit resulteren in een betere positie in de zoekresultaten en het genereren van meer organisch verkeer naar jouw website. Door de voortdurende monitoring en optimalisatie van je linkbuilding strategieën via Ahrefs, blijf je de concurrentie een stap voor en maximaliseer je de zichtbaarheid en impact van jouw website.

Ahrefs versus andere SEO-tools

Ahrefs is een krachtige en veelzijdige tool voor SEO-analyse, maar hoe verhoudt het zich tot andere SEO-tools? Laten we eens kijken naar enkele verschillen en overeenkomsten:

 • Gebruiksgemak: Ahrefs staat bekend om zijn gebruikersvriendelijke interface en intuïtieve navigatie, waardoor het gemakkelijk is om snel inzicht te krijgen in verschillende aspecten van SEO. Dit kan een voordeel zijn ten opzichte van sommige andere tools die een steilere leercurve hebben.
 • Functionaliteiten: Ahrefs biedt een breed scala aan functionaliteiten, waaronder keyword research, backlink analyse, rank tracking, en content audit. Andere tools kunnen mogelijk niet dezelfde uitgebreide functionaliteiten bieden, waardoor Ahrefs een all-in-one oplossing wordt voor SEO-professionals.
 • Prijs: Hoewel Ahrefs een krachtige tool is, kan het prijspunt voor sommige gebruikers een struikelblok zijn. Andere SEO-tools kunnen mogelijk een meer budgetvriendelijke optie bieden, vooral voor kleine bedrijven of individuele ondernemers.
 • Klantenondersteuning: Ahrefs staat bekend om zijn goede klantenondersteuning, met uitgebreide documentatie, trainingsmateriaal en een actieve community. Andere tools kunnen mogelijk niet dezelfde ondersteuning bieden, waardoor Ahrefs een voordeel heeft op het gebied van gebruikerservaring.

Al met al is Ahrefs een sterke speler in de wereld van SEO-tools, met unieke voordelen en functionaliteiten die het onderscheiden van de concurrentie. Het is belangrijk om te kijken naar je specifieke behoeften en budget om te bepalen of Ahrefs de juiste keuze is voor jouw SEO-strategie.

Chat openen
Hallo!
Wil je meer informatie?