Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en omvat het verkrijgen van inkomende links van andere websites naar jouw eigen website. Deze inkomende links, ook wel backlinks genoemd, helpen zoekmachines om de autoriteit en relevantie van jouw website te bepalen. Hierdoor kan jouw website hoger scoren in de zoekresultaten.

Er zijn verschillende manieren om linkbuilding toe te passen:

 • Het creëren van hoogwaardige content die andere websites graag willen linken.
 • Het actief benaderen van relevante websites om een link naar jouw website te plaatsen.
 • Het opbouwen van een netwerk met andere websites in jouw niche om onderling links uit te wisselen.
 • Het aanmelden bij online bedrijfsgidsen en directories om zo backlinks te verkrijgen.
 • Het uitvoeren van interne linkbuilding door het strategisch plaatsen van links binnen jouw eigen website.

Linkbuilding is belangrijk omdat het de volgende voordelen biedt:

 • Het verbetert de zoekmachinepositie van jouw website, waardoor je meer organisch verkeer aantrekt.
 • Het verhoogt de autoriteit en geloofwaardigheid van jouw website in de ogen van zoekmachines en potentiële bezoekers.
 • Het genereert meer exposure en verkeer naar jouw website doordat andere websites naar jou verwijzen.
 • Het helpt je om een waardevol netwerk op te bouwen binnen jouw niche, wat weer kan leiden tot samenwerkingen en nieuwe kansen.
 • Het zorgt voor een natuurlijke en organische groei van jouw website, wat duurzame resultaten oplevert op de lange termijn.

Kortom, linkbuilding is een essentiële strategie om de online aanwezigheid en zichtbaarheid van jouw website te versterken en te laten groeien.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en kan aanzienlijke voordelen bieden voor de online zichtbaarheid en autoriteit van een website. Hieronder worden enkele redenen beschreven waarom linkbuilding belangrijk is:

Ten eerste zorgt linkbuilding voor een verbetering van de zoekmachine ranking. Kwalitatieve backlinks van betrouwbare websites kunnen de positie van een website in de zoekresultaten verbeteren, waardoor deze meer zichtbaarheid krijgt bij potentiële bezoekers. Daarnaast leidt linkbuilding tot een verhoging van verkeer naar de website. Door middel van linkbuilding kunnen meer bezoekers naar de website worden geleid, doordat ze via andere websites doorklikken naar de desbetreffende pagina’s. Dit verkeer kan resulteren in een grotere kans op conversies en een groeiende klantenkring.

Nog een belangrijk aspect is het opbouwen van autoriteit. Kwalitatieve backlinks fungeren als een soort vouching van andere websites, wat de autoriteit en geloofwaardigheid van de eigen website verhoogt. Bovendien bevordert linkbuilding het promoveren van waardevolle content. Door links te verkrijgen van relevante en betrouwbare websites, kan de website meer exposure genereren en waardevolle content delen met een groter publiek.

Kortom, linkbuilding is belangrijk omdat het de algehele online aanwezigheid, zichtbaarheid en autoriteit van een website kan versterken, wat uiteindelijk kan resulteren in meer verkeer, hogere conversies en een grotere impact op het gewenste publiek.

Soorten links bij linkbuilding

Bij linkbuilding zijn er verschillende soorten links die je kunt gebruiken om de autoriteit en zichtbaarheid van je website te vergroten. Elk type link heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, en het is belangrijk om een diversiteit aan links te hebben om het maximale effect te bereiken:

 • Natuurlijke links: Dit zijn organisch verdiende links, bijvoorbeeld doordat mensen jouw content interessant vinden en er uit eigen initiatief naar linken. Dit soort links zijn vaak waardevol omdat ze aantonen dat anderen jouw content relevant en nuttig vinden.
 • Editorial links: Deze links komen voort uit redactionele content, zoals wanneer een journalist of blogger jouw website of content in een artikel vermeldt. Editorial links dragen bij aan de geloofwaardigheid van je website omdat ze een vorm van externe validatie bieden.
 • Guest blogging: Hierbij schrijf je artikelen of blogposts voor andere websites, waarbij je in ruil daarvoor een link naar jouw eigen website mag plaatsen. Dit biedt niet alleen een kans om je expertise te tonen aan een nieuw publiek, maar levert ook waardevolle backlinks op voor je site.
 • Broken linkbuilding: Dit houdt in dat je zoekt naar kapotte links op andere websites en vervolgens aanbiedt om een werkende vervangende link vanaf jouw site te plaatsen, wat zowel voor de andere website als voor jou voordelig kan zijn.
 • Directory links: Het toevoegen van je website aan relevante webdirectories kan helpen om je site zichtbaarheid te geven en relevante verkeer aan te trekken.

Het is van cruciaal belang om te streven naar een gevarieerd linkprofiel, waarbij je verschillende soorten links gebruikt om de geloofwaardigheid en relevantie van je website te verhogen. Let hierbij ook op de kwaliteit en relevantie van de websites waar de links vandaan komen, aangezien dit invloed heeft op de waarde van de links voor jouw eigen site.

Hoe start je met linkbuilding?

Linkbuilding is een cruciaal onderdeel van zoekmachineoptimalisatie en speelt een grote rol bij het vergroten van de zichtbaarheid en autoriteit van je website. Als je aan de slag wilt met linkbuilding, zijn er verschillende effectieve benaderingen die je kunt volgen:

 1. Start met het grondig analyseren van je bestaande backlinkprofiel. Dit geeft je inzicht in je huidige positie en identificeert mogelijke verbeterpunten.
 2. Stel een zorgvuldig samengestelde lijst op van relevante websites en blogs binnen jouw niche waarop je graag vermeld zou willen worden.
 3. Vervolgens is het van essentieel belang om hoogwaardige en relevante content te ontwikkelen die waardevol genoeg is om te delen en te linken.
 4. Wanneer je deze content hebt gecreëerd, benader dan de eigenaren van de eerder geselecteerde websites en benader hen op een vriendelijke en professionele manier met het verzoek om een link naar jouw content op te nemen.

Het is van groot belang om links op een natuurlijke en organische manier te verkrijgen, en om elke vorm van betrokkenheid bij spammy linkpraktijken te vermijden. Het opbouwen van een sterk backlinkprofiel vergt tijd, toewijding en consistentie, dus het is essentieel om geduldig te zijn en een langdurige benadering te hanteren.

Naast bovenstaande stappen is het ook raadzaam om te investeren in relaties met invloedrijke personen binnen jouw branche, aangezien dit kan leiden tot organische linkmogelijkheden en verdere versterking van je backlinkprofiel.

Door deze benaderingen toe te passen en continue monitoring en aanpassingen uit te voeren, kun je op de lange termijn een robuust en waardevol backlinkprofiel opbouwen dat een positieve impact heeft op de autoriteit en prestaties van je website.

Do’s en Don’ts van linkbuilding

Bij het opbouwen van links is het van cruciaal belang om rekening te houden met bepaalde do’s en don’ts om succesvol te zijn:

 • Do’s:
 • Zorg ervoor dat je hoogwaardige content op je eigen website plaatst, zodat andere websites naar jou willen linken.
 • Maak waardevolle en relevante content met als doel natuurlijke links te verkrijgen.
 • Bouw links op vanuit diverse en relevante bronnen om een gevarieerd linkprofiel te krijgen.
 • Vraag aan gerelateerde websites of ze naar jou willen linken, dat kan geen kwaad.
 • Don’ts:
 • Vermijd het kopen van links, dit kan negatieve gevolgen hebben voor je ranking in zoekmachines.
 • Plaats geen onnatuurlijke hoeveelheid links in korte tijd, dit kan worden gezien als spam.

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie, maar het is van groot belang om dit op een natuurlijke en waardevolle manier aan te pakken. Met de juiste strategieën en benaderingen kan linkbuilding bijdragen aan een sterkere online aanwezigheid en betere zoekresultaten. Door rekening te houden met de gedeelde do’s en don’ts kan linkbuilding op een effectieve en ethische manier worden uitgevoerd, wat kan resulteren in duurzame groei en succesvolle zichtbaarheid op het web.

Het is van belang om bovenstaande richtlijnen te volgen en te vermijden af te wijken van deze essentiële elementen voor een succesvolle linkbuildingstrategie. Door een goed doordacht linkbuildingbeleid te hanteren, zal je niet alleen je positie binnen de zoekresultaten verbeteren, maar ook je online reputatie versterken.

Hoe beoordeelt Google links?

Google gebruikt een complex algoritme om links te beoordelen en de waarde en relevantie van een website te bepalen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol:

 • Kwaliteit van de bronwebsite: Google evalueert de autoriteit, betrouwbaarheid en relevantie van de website waar de link vandaan komt.
 • Ankertekst: De tekst waarmee de link is ingebed, is van belang. Een relevante ankertekst kan de waarde van de link vergroten.
 • Relevantie van de pagina: Google kijkt naar de relevantie van de pagina waar de link naartoe leidt ten opzichte van de content op de bronwebsite.
 • Aantal inkomende links: Het aantal links dat naar een specifieke pagina verwijst, wordt meegenomen in de beoordeling van de waarde van die pagina.
 • Verwijzende domeinen: Google let ook op de diversiteit en het aantal verwijzende domeinen naar een website. Een grote verscheidenheid aan betrouwbare bronnen kan de geloofwaardigheid en autoriteit van een website verhogen.

Het is van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in linkbeoordeling, aangezien Google regelmatig de algoritmen en richtlijnen bijwerkt. Daarnaast moeten links op een natuurlijke en organische manier verkregen worden om een natuurlijk linkprofiel te behouden, en dient er diversiteit te zijn in de soorten links.

Door rekening te houden met deze factoren en een doordachte linkbuildingstrategie te hanteren, kan de website de positie in de zoekresultaten verbeteren en beter gevonden worden door de doelgroep.

Linkbuilding strategieën

In het vorige artikel hebben we besproken hoe Google links beoordeelt en waarom linkbuilding belangrijk is voor de ranking van je website. Nu willen we dieper ingaan op effectieve linkbuilding strategieën die je kunt toepassen om kwalitatieve backlinks te verkrijgen. Het is essentieel om te focussen op zowel de kwantiteit als de kwaliteit van backlinks. Hier zijn enkele strategieën die je kunt implementeren:

 • Content creatie: Richt je op het creëren van waardevolle, relevante en unieke content die van nature backlinks aantrekt.
 • Gastbloggen: Neem contact op met gerelateerde websites om gastblogs te schrijven, waardoor je kwalitatieve backlinks kunt vergaren.
 • Linkruil: Zoek naar websites in jouw niche waar je relevante links mee kunt uitwisselen, met aandacht voor kwaliteit en relevantie.
 • Broken link building: Speur naar gebroken links op websites en bied jouw eigen content aan als vervanging, waardoor je waardevolle backlinks kunt verkrijgen.
 • Online netwerken: Bouw een sterke aanwezigheid op in jouw branche, waarbij je ook aandacht besteedt aan social media platforms.

Het monitoren van concurrenten kan je ook waardevolle inzichten bieden over mogelijke linkkansen. Een proactieve benadering bij het verkrijgen van backlinks is van cruciaal belang, aangezien het hebben van kwalitatieve backlinks een significante impact kan hebben op de SEO-prestaties van je website en de algehele autoriteit ervan kan versterken.

Hoe meet je het succes van linkbuilding?

Het succes van linkbuilding kan op verschillende manieren worden gemeten om de effectiviteit van je linkbuildingstrategie te beoordelen. Hier zijn enkele manieren om het succes van linkbuilding te meten:

 • Backlink-kwaliteit: Meet de kwaliteit van de backlinks die je hebt verkregen. Kwalitatieve backlinks zijn afkomstig van betrouwbare en relevante bronnen.
 • Linkprofielanalyse: Analyseer het linkprofiel van je website om te zien hoe de backlinks zich verhouden tot die van je concurrenten.
 • Zoekmachineposities: Controleer of je zoekmachineposities zijn verbeterd na het implementeren van je linkbuildingstrategie.
 • Verkeersanalyse: Meet het verkeer dat afkomstig is van de backlinks om te zien of ze waardevol zijn in termen van bezoekersaantallen en conversies.
 • Organische zoekverkeer: Bekijk of het organische zoekverkeer naar je website is toegenomen als gevolg van de linkbuildinginspanningen.
 • Concurrentieanalyse: Vergelijk het linkprofiel en zoekmachineposities met die van je concurrenten om te bepalen waar je staat in de markt.
 • Sociale impact: Analyseer of de gedeelde content waardevol is gebleken op sociale media platforms.

Het is belangrijk om deze aspecten regelmatig te monitoren, zodat je de effectiviteit van je linkbuildingstrategie kunt evalueren en verbeteringen kunt aanbrengen waar nodig. Streven naar een natuurlijk en divers linkprofiel zal de autoriteit van je website vergroten en betere organische zoekresultaten opleveren. Door te focussen op bovengenoemde meetpunten kun je gerichte verbeteringen aanbrengen in je linkbuildingstrategie en zo blijvend succes behalen.

Linkbuilding tools en software

Om linkbuilding efficiënt uit te voeren, is het van belang om gebruik te maken van diverse tools en software die het proces kunnen stroomlijnen en verbeteren. Deze tools bieden inzichten en mogelijkheden om het proces te optimaliseren en succesvolle resultaten te behalen.

Enkele waardevolle linkbuilding tools en software zijn:

 • Moz Link Explorer: Met deze tool kun je diepgaande inzichten verkrijgen in de backlinkprofielen van jouw website en die van je concurrenten. Het helpt bij het identificeren van waardevolle linkmogelijkheden.
 • Ahrefs: Deze uitgebreide tool biedt analyses van backlinks, inclusief hun autoriteit en potentieel voor groei. Het stelt je in staat om concurrentieonderzoek uit te voeren en waardevolle inzichten te verkrijgen.
 • Majestic: Deze tool biedt gedetailleerde informatie over backlinks, waaronder Trust Flow en Citation Flow waarden. Dit helpt bij het beoordelen van de kwaliteit van potentiële links.

Naast deze tools zijn er ook diverse software-oplossingen beschikbaar die het linkbuildingproces kunnen automatiseren en vereenvoudigen. Dergelijke software helpt bij het vinden van nieuwe kansen voor backlinks, het beheren van outreach-campagnes en het analyseren van de prestaties van verkregen backlinks.

Het gebruik van de juiste linkbuilding tools en software kan de efficiëntie van je linkbuilding-inspanningen verbeteren, waardoor je effectiever kunt werken aan het opbouwen van waardevolle backlinks voor jouw website. Door gebruik te maken van deze tools en software kun je het linkbuildingproces optimaliseren en betere resultaten behalen.

Veelgestelde vragen over linkbuilding

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het is van cruciaal belang om een goede linkbuildingstrategie te hebben om de autoriteit en zichtbaarheid van je website te vergroten. Hier zijn enkele veelgestelde vragen over linkbuilding:

  • Wat is linkbuilding en waarom is het belangrijk?

Linkbuilding verwijst naar het proces van het verkrijgen van hyperlinks van andere websites naar jouw eigen website. Het is belangrijk omdat zoekmachines zoals Google de relevantie en autoriteit van een website deels beoordelen op basis van het aantal en de kwaliteit van inkomende links. Een sterke linkstructuur kan de positie van je website in de zoekresultaten aanzienlijk verbeteren.

  • Wat zijn de beste praktijken voor linkbuilding?

Enkele beste praktijken voor linkbuilding zijn het verkrijgen van links van relevante en betrouwbare websites, het creëren van hoogwaardige content die van nature aantrekkelijk is voor andere websites om naar te linken, en het vermijden van spammy technieken zoals het kopen van links.

  • Hoe meet je het succes van linkbuilding?

Het succes van linkbuilding kan worden gemeten aan de hand van factoren zoals stijging in zoekmachine rankings, toename van organisch verkeer en verbetering van de algehele online zichtbaarheid van de website. Het is belangrijk om regelmatig de prestaties van je linkbuildinginspanningen te monitoren en zo nodig aanpassingen aan te brengen.

Linkbuilding is een continu proces dat aandacht en tijd vergt, maar het kan aanzienlijke voordelen opleveren voor de online aanwezigheid van een website.

Chat openen
Hallo!
Wil je meer informatie?