Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een cruciale strategie binnen zoekmachineoptimalisatie (SEO) die zich richt op het verzamelen van links van externe websites naar jouw eigen website. Deze externe links, ook wel backlinks genoemd, worden gezien als een teken van betrouwbaarheid en relevantie door zoekmachines, en spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de positie van jouw website in zoekresultaten.

Het proces van linkbuilding omvat verschillende activiteiten, zoals:

 • Het identificeren van relevante websites en blogs die geïnteresseerd zouden zijn in het delen van jouw content.
 • Het creëren van waardevolle en informatieve content die andere websites willen delen.
 • Het benaderen van webmasters of eigenaren van relevante websites en het vragen om backlinks naar jouw website.
 • Het monitoren van de verkregen backlinks en streven naar kwalitatieve links.

Een succesvolle linkbuildingstrategie kan leiden tot een verbeterde zichtbaarheid en autoriteit van jouw website. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan meer organisch verkeer en een hogere positie in zoekmachines. Daarnaast kan linkbuilding de merkbekendheid vergroten en helpen bij het genereren van verkeer van andere websites naar jouw eigen site.

Door een doordachte linkbuildingstrategie toe te passen, kun je jouw online aanwezigheid versterken en je concurrentie voorblijven. Kortom, linkbuilding is een waardevolle SEO-tactiek die kan bijdragen aan het succes van jouw website.

Wil je meer weten over linkbuilding en waarom het zo belangrijk is? Lees dan snel verder in ons volgende artikel!

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en speelt een belangrijke rol bij het verhogen van de online zichtbaarheid en autoriteit van je website. Hieronder zullen we dieper ingaan op waarom linkbuilding zo belangrijk is en wat de voordelen ervan zijn:

 • Verbetering van zoekmachine ranking: Door het verkrijgen van kwalitatieve backlinks kan je website hoger komen te staan in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, waardoor meer potentiële bezoekers jouw website zullen vinden. Dit kan leiden tot een toename van organisch verkeer naar je site, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een verbeterde online vindbaarheid.
 • Verhoogde online zichtbaarheid: Kwalitatieve backlinks helpen bij het vergroten van de online zichtbaarheid van je website, waardoor meer potentiële klanten of bezoekers worden bereikt. Dit kan resulteren in een grotere online aanwezigheid en naamsbekendheid voor je bedrijf.
 • Versterking van website autoriteit: Het opbouwen van backlinks van gerenommeerde en relevante websites kan de autoriteit van jouw website vergroten, waardoor bezoekers en zoekmachines jouw website als betrouwbaar en waardevol beschouwen. Dit kan leiden tot een groter vertrouwen van potentiële klanten in jouw merk of bedrijf.

Door te investeren in een effectieve linkbuildingstrategie kun je dus de online prestaties en aanwezigheid van jouw website aanzienlijk verbeteren en de concurrentie voorblijven.

Soorten backlinks

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie en het verkrijgen van diverse soorten backlinks speelt hierbij een grote rol. Er zijn verschillende soorten backlinks die je kunt verkrijgen van andere websites om de autoriteit en waarde van jouw website te vergroten. Deze backlinks kunnen van grote invloed zijn op jouw positie in zoekresultaten. Hier zijn enkele soorten backlinks die je kunt overwegen:

 • Natuurlijke backlinks: Deze worden verkregen wanneer andere websites vrijwillig naar jouw content linken vanwege de inhoudelijke waarde.
 • Editoriale backlinks: Deze worden verkregen wanneer jouw content wordt vermeld of aanbevolen door redacteuren of bloggers. Dit soort backlinks worden over het algemeen gezien als zeer waardevol.
 • Gastblog backlinks: Door het schrijven van gastblogs voor andere websites, kun je backlinks naar jouw eigen website verkrijgen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de websites waarop je gastblogs plaatst van goede kwaliteit zijn.
 • Dofollow en nofollow backlinks: Dofollow backlinks dragen bij aan de autoriteit van een website, terwijl nofollow backlinks geen directe invloed hebben, maar nog steeds waardevol kunnen zijn voor verkeer en diversiteit.

Het verkrijgen van diverse en kwalitatief hoogwaardige backlinks is essentieel voor een effectieve linkbuildingstrategie. Door te streven naar een gezonde mix van verschillende soorten backlinks kun je de positie van jouw website in zoekresultaten versterken. Naast bovengenoemde backlinks zijn er nog meer soorten backlinks die je kunt benutten, zoals image backlinks, resource backlinks, enzovoort. Het is belangrijk om een strategie te ontwikkelen die gericht is op het verkrijgen van diverse en relevante backlinks om de algehele autoriteit en zichtbaarheid van jouw website te vergroten. Dit zal uiteindelijk bijdragen aan een hogere ranking in zoekmachines en meer verkeer naar je website.

Hoe kies je de juiste websites om links te plaatsen?

Om de juiste websites te selecteren voor het plaatsen van backlinks is het belangrijk om een grondige analyse uit te voeren. Hier zijn enkele richtlijnen om de juiste websites te selecteren voor het plaatsen van backlinks:

 • Controleer de autoriteit en betrouwbaarheid van de website. Dit kan worden gedaan door de domeinautoriteit en paginapopulariteit te controleren met behulp van tools zoals Moz’s Domeinautoriteit en Pagina-autoriteit.
 • Evalueer de relevantie van de website voor jouw niche. Een backlink van een gerelateerde website heeft meer waarde dan van een algemene website.
 • Zorg ervoor dat de website een goede reputatie heeft en geen spam of schadelijke inhoud bevat.
 • Onderzoek de verhouding tussen uitgaande en inkomende links om te beoordelen of de website bijdraagt aan een natuurlijk linkprofiel.
 • Bekijk de frequentie van nieuwe inhoud en de actieve gebruikersgemeenschap om te bepalen of de website een levendige en relevante bron is.
 • Houd rekening met de bruikbaarheid van de website en de gebruiksvriendelijkheid. Een goed ontworpen en goed functionerende website kan bijdragen aan een positieve gebruikerservaring en daarmee aan een waardevolle backlink.

Naast deze richtlijnen is het ook van belang om te kijken naar de social media aanwezigheid van de website, de diversiteit van linktypes op de website, en de relevantie van de inhoud die op de website wordt gepubliceerd. Het doel is om backlinks te plaatsen op websites die een natuurlijke en waardevolle aanvulling vormen op jouw eigen website. Door deze uitgebreide analyse toe te passen, kunt u effectief de juiste websites selecteren om backlinks te plaatsen, waardoor uw linkbuildingstrategie wordt versterkt en uw online autoriteit wordt versterkt.

Hoe kun je waardevolle content creëren voor linkbuilding?

Wanneer je je bezighoudt met het creëren van waardevolle content voor linkbuilding in Leiden, is het essentieel om te streven naar inhoud van hoge kwaliteit en relevantie. Hier zijn enkele aanvullende tips die kunnen helpen bij het creëren van waardevolle content voor linkbuilding in Leiden:

 • Focus op lange en diepgaande content: Lange en informatieve artikelen hebben meer kans om als waardevol beschouwd te worden en meer links aan te trekken.
 • Zorg voor actuele en relevante informatie: Het bieden van actuele en relevante informatie geeft je content waarde en maakt het aantrekkelijker voor potentiële linkpartners.
 • Gebruik verschillende contentformaten: Naast geschreven tekst, is het belangrijk om te diversifiëren met visuele content zoals infographics, video’s en afbeeldingen.
 • Bied oplossingen voor problemen: Het aanreiken van oplossingen voor veelvoorkomende problemen binnen je doelgroep maakt je content waardevol en aanlokkelijk voor andere websites om naar te linken.
 • Laat experts aan het woord: Gastbijdragen van experts in jouw vakgebied kunnen de waarde van je content verhogen en de geloofwaardigheid versterken.
 • Stimuleer interactie: Moedig lezers aan om te reageren, te delen en deel te nemen aan discussies, dit vergroot de waarde en de verspreiding van je content.

Door deze benaderingen te combineren en te streven naar informatieve, boeiende en nuttige content, kun je waardevolle content creëren die aantrekkelijk is voor linkbuilding in Leiden.

Het belang van anchor teksten bij linkbuilding

Bij linkbuilding is het gebruik van anchor teksten van cruciaal belang. Anchor teksten verwijzen naar de woorden of zinsdelen waaraan een hyperlink is gekoppeld. De rol van anchor teksten is veelzijdig en draagt bij aan diverse aspecten van linkbuilding. Hieronder worden enkele belangrijke aspecten van anchor teksten bij linkbuilding belicht:

 1. Zoekmachineoptimalisatie: Relevante anchor teksten helpen zoekmachines de context van de gelinkte pagina te begrijpen, wat de kans op een hogere ranking vergroot. Diversiteit in anchor teksten zorgt voor een natuurlijke uitstraling van het linkprofiel, wat de geloofwaardigheid en waarde verhoogt.
 2. Gebruikerservaring: Goed gekozen anchor teksten kunnen de gebruikerservaring verbeteren door duidelijk te communiceren wat men kan verwachten bij het volgen van de link. Dit draagt bij aan de betrouwbaarheid en relevantie van de content.
 3. Risico’s: Overmatig gebruik van exacte match anchor teksten kan leiden tot overdreven optimalisatie, wat weer kan resulteren in bestraffing door zoekmachines. Daarom is een gebalanceerde benadering bij het kiezen van anchor teksten essentieel.

Het is van essentieel belang om bij linkbuilding een gebalanceerde benadering te hanteren bij het kiezen van anchor teksten. Het moet zowel zoekmachinevriendelijk als gebruikersgericht zijn, waarbij de focus ligt op relevantie en natuurlijkheid. Door de juiste anchor teksten te gebruiken, kan een effectief linkprofiel worden opgebouwd dat zowel de SEO-prestaties als de gebruikerservaring verbetert.

Het opbouwen van een natuurlijk linkprofiel

Een natuurlijk linkprofiel opbouwen is essentieel voor een effectieve linkbuildingstrategie. Om je linkprofiel zo natuurlijk mogelijk te laten ogen voor zoekmachines, is het belangrijk om diverse soorten links te verkrijgen van verschillende bronnen. Hierbij kun je denken aan links van relevante en betrouwbare websites, social media platforms, blogs, directories, en forums.

Daarnaast is het van belang om te streven naar een geleidelijke groei van het linkprofiel. Probeer geen plotselinge pieken in het aantal backlinks te veroorzaken, omdat dit er onnatuurlijk uit kan zien voor zoekmachines. Een organische groei van backlinks is de sleutel tot een natuurlijk linkprofiel.

Je kunt ook werken aan het verkrijgen van natuurlijke anchor teksten, die passen bij de context van de link en de content van de pagina waarnaar wordt gelinkt. Dit draagt bij aan de natuurlijkheid van je linkprofiel en bevordert de gebruikerservaring.

Om het linkprofiel zo natuurlijk mogelijk te laten lijken, is het ook aan te raden om te investeren in het creëren van waardevolle en relevante content. Hierdoor zullen andere websites eerder geneigd zijn om naar jouw content te linken, waardoor je op een natuurlijke manier backlinks verzamelt.

Door een geleidelijke groei in diverse soorten backlinks te combineren met het gebruik van relevante anchor teksten en waardevolle content, kun je een natuurlijk linkprofiel opbouwen dat zoekmachines zal overtuigen van de autoriteit en relevantie van jouw website.

Linkbuilding strategieën die werken

Het opbouwen van een sterk en natuurlijk linkprofiel is essentieel voor de vindbaarheid en autoriteit van je website. Een effectieve linkbuilding strategie draagt hieraan bij. Door bewust om te gaan met verschillende strategieën, verkrijg je waardevolle en relevante backlinks die bijdragen aan het versterken van de autoriteit van je website. Er zijn diverse strategieën die effectief werken, zoals:

 • Gastbloggen: Schrijf waardevolle en relevante content voor andere websites in ruil voor een backlink naar jouw site.
 • Linkruil: Werk samen met andere relevante websites en ruil links uit om elkaars autoriteit te versterken.
 • Content marketing: Creëer hoogwaardige content die van nature backlinks aantrekt door zijn kwaliteit en relevantie.
 • Persberichten en online artikelen: Verspreid nieuws en informatieve artikelen met daarin verwijzingen naar jouw website.
 • Sociale media: Maak gebruik van sociale platforms om je content te promoten en zo meer traffic en backlinks te genereren.

Het is belangrijk om een combinatie van deze strategieën toe te passen en consistent te werken aan het verbeteren van de kwaliteit en relevantie van je content. Door waardevolle en relevante content te blijven produceren en te streven naar een goede gebruikerservaring, kun je effectief werken aan het opbouwen van een sterk en natuurlijk linkprofiel.

Het toepassen van deze strategieën vereist geduld en consistentie, maar zal op de lange termijn bijdragen aan een duurzaam en sterk linkprofiel voor je website.

Linkbuilding tools en software

Als je bezig bent met linkbuilding, dan zijn er verschillende tools en software die je kunnen helpen om je strategieën effectiever uit te voeren. Hier zijn enkele van de populaire linkbuilding tools en software die je kunt overwegen:

 • Ahrefs: Een uitgebreid platform dat je in staat stelt om backlinks te analyseren, concurrenten te volgen en zoekwoordonderzoek uit te voeren.
 • Moz Pro: Biedt tools voor het vinden van backlinkkansen, het controleren van de autoriteit van je website en het volgen van je zoekwoordposities.
 • SEMrush: Hiermee kun je concurrenten analyseren, backlinkkansen ontdekken en je zoekwoordposities bijhouden.
 • BuzzStream: Ideaal voor het beheren van je outreach-proces en het bijhouden van je linkbuildingcampagnes.

Daarnaast zijn er ook enkele handige browserextensies zoals Check My Links en SEOquake die je kunnen helpen bij het controleren van de kwaliteit van je backlinks en het analyseren van webpagina’s.

Met deze tools en software kun je je linkbuilding strategieën verfijnen, effectiever backlinkkansen ontdekken en je concurrenten in de gaten houden. Het gebruik van deze hulpmiddelen kan je helpen om meer inzicht te krijgen in de prestaties van je linkbuildingcampagnes en om beter geïnformeerde beslissingen te nemen voor het verbeteren van je linkprofiel.

Ook is het belangrijk om je te blijven informeren over nieuwe ontwikkelingen en trends op het gebied van linkbuilding, zodat je altijd up-to-date blijft en je strategieën kunt blijven verbeteren.

Het meten en analyseren van linkbuilding resultaten

Het meten en analyseren van linkbuilding resultaten is een essentieel onderdeel van het linkbuilding proces. Door regelmatig de resultaten te meten en te analyseren, kun je de effectiviteit van je linkbuilding campagnes beoordelen en waar nodig aanpassingen maken voor betere resultaten.

Enkele belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden bij het meten en analyseren van linkbuilding resultaten zijn:

 • Het aantal nieuwe backlinks dat is verkregen
 • De kwaliteit van de verkregen backlinks, bijvoorbeeld de autoriteit van de websites waar de backlinks vandaan komen
 • Het verkeer dat via deze backlinks naar je website wordt gegenereerd

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de anchor teksten die worden gebruikt in de backlinks, aangezien dit van invloed kan zijn op de SEO-impact.

Om deze metingen en analyses uit te voeren, kun je gebruik maken van verschillende tools en software, zoals Google Analytics, Ahrefs, SEMrush, Moz en Majestic. Deze tools bieden inzicht in verschillende aspecten van linkbuilding resultaten, waardoor je beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen voor het optimaliseren van je linkbuilding strategie.

Naast bovengenoemde aspecten, is het ook van belang om de volgende zaken te overwegen bij het meten en analyseren van linkbuilding resultaten:

 • Het gedrag van de bezoekers die via de backlinks op je website terechtkomen, zoals de gemiddelde tijd op de website, het bouncepercentage en de conversieratio
 • De diversiteit van de anchor teksten en het gebruik van merknaam- en URL-ankerteksten
 • Het monitoren van de groei van organisch zoekverkeer als gevolg van linkbuildingactiviteiten

Door rekening te houden met deze aanvullende aspecten kun je een nog grondiger inzicht krijgen in de impact van je linkbuildingactiviteiten en gerichtere optimalisaties doorvoeren.

Chat openen
Hallo!
Wil je meer informatie?